O povolanosti těch pravých

01.06.2010 06:00

Čištění policejního stolu po vyhraných volbách

Inspekce ministra vnitra odložila vyšetřování případu bývalého ekonomického náměstka šéfa pražské policie Miroslava Platila (2005-2010 ČMFS). Policista byl prověřován kvůli tvrzení podnikatele Petra Macha, majitele pražské Sparty, že Platilovi v polovině devadesátých let financoval zahraniční dovolené. Platil byl podezřelý z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Jako náměstek pro finance pracoval u pražské policejní správy patnáct let. Počátkem loňského června požádal o uvolnění ze služebního poměru a plk. Ing. František Snopek, bývalý náměstek Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a pak pražský policejní ředitel mu vyhověl. Platil odešel se všemi služebními náležitostmi, tedy i s odchodným a výsluhou. Nedávno Snopka policejní prezident Vladislav Husák jmenoval do funkce nového náměstka policejního prezidenta pro trestní řízení . Případ Platil byl 3. července 2006 odložen z důvodu promlčení, řekl ČTK Petr Vorlíček z ministerstva vnitra. U trestného činu zkrácení daně je v prvních třech odstavcích promlčecí lhůta do pěti let, což se podle Vorlíčka týkalo i Platilova případu, u kterého lhůta vypršela již ke konci roku 2004. Mach byl v roce podle verdiktu Vrchního soudu v Praze z 17. 1. 2001 odsouzen k pětiletému vězení za celní únik při dovozu auta. Nepřihlásil k proclení vůz BMW 850 v hodnotě 1,3 miliónu korun. Mach se hájil tím, ze šlo o testovací automobil, ktery nevlastnil, a že kauza ma politické pozadí. Mach byl totiž v minulosti sponzorem ODS, podle svých slov jí věnoval půldruhého milionu korun, sponzoroval večeři Václava Klause nebo jezdil na dovolené s ministrem vnitra Petrem Čermákem. Spartu prodal za 12 milionů dolarů. Dnes po expolicistovi Napoleon z Letné požaduje vrácení půjčky 4,5 miliónu korun.

zdroj: blisty.cz červenec 2006

"Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou

Jeden schvaloval a dozoroval velení brutálnímu zásahu proti technařům v loňském roce, druhý byl nejbližším podřízeným, pak nejbližším nadřízeným plukovníka Kubiceho a předtím velel na obvodě Praha 2. Třetí bránil Kongresové centrum při zasedání Mezinárodního měnového fondu v roce 2000, a z jeho útvarů uniká do médií nejvíce informací.

Z jednoho je dnes náměstek policejního prezidenta pro uniformovanou policii, z druhého náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení. Ten třetí je policejním prezidentem a byl to on, kdo ty dva definitvně jmenoval do funkcí. Podle toho se v Česku pozná, že už je po volbách.

Policejní prezident Vladislav Husák jmenoval do funkce nového náměstka policejního prezidenta pro trestní řízení . Stal se jím plk. Ing. František Snopek, od 1. ledna 2006 pověřen výkonem funkce. Snopek v letech 2003 - 2005 řídil policii v Praze. Předtím vedl obvodní oddělení v Praze 2 a byl náměstkem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Pokud by vám uvedená data dávala souvislost s Kubiceho zprávou, prvomájovou akcí policie, chránící průvod neonacistů a incidentem Kateřiny Jacques, ve kterém figurovali policisté obvodního oddělení Prahy 2, pak je to nejpíše podobnost čistě náhodná... František Snopek ale v pořadu Otázky Václava Moravce jednou podotkl, že šéf ÚOOZ je v jeho "personální pravomoci" a že on ani policejní prezident Husák zatím "nenazdali", že by měl odstoupit. Jako pražský policejní ředitel byl Snopek nadřízeným zavražděného náměstka pražského policejního ředitele Zdeňka Janíčka i finančního šéfa pražské policie Miroslava Platila, kterého inspekce prověřovala vzhledem k jeho nadstandardním vztahům s bývalým fotbalovým bossem Petrem Machem (ODS). Inspekce neprověřovala jen informace, že majitel fotbalové Sparty Mach policejnímu důstojníkovi v devadesátých letech platil společné dovolené a výhodně mu půjčoval peníze. "Platil se hájil, že všechno, co si půjčil, panu Machovi vrátil", komentoval to tehdy Bublan a dál nepořádky v policii kryl. Platil pak požádal o uvolnění ze služebního poměru a Snopek mu vyhověl. Odešel s výslužkou. Sparta je známá tím, jak agresivní, xenofobně a rasisticky založené hooligans má. "...určitě, určitě neunikly od policie ty odposlechy pana Dalíka a pana Topolánka... od státního zastupitelství unikly", konstatoval jasnovidně Snopek v Otázkách Václava Moravce. Nikdo se ho už nezeptal, jak své tvrzení dokáže a jak je možné, že tak dobře ví, kudy informace o odposleších unikají, když na nikoho trestní oznámení nepodal.

Stejně jako podobnost čistě náhodná je to, že na místo náměstka pro uniformovanou (čili i pořádkovou, včetně zásahových jednotek) policii vybral Husák plukovníka JUDr. Mgr. Jana Brázdu. Brázda do nástupu na prezidium 15. ledna 2006 působil jako zástupce Správy západočeského kraje Policie ČR. V této funkci byl krajským velitelem pro uniformovanou policii. Pod ni spadají pořádkové jednotky, což jsou složky, které podle jeho vlastních slov "zasahují v případě většího narušení veřejného pořádku a silou zajišťují nastolení právního stavu".

Pod Brázdu spadaly i jednotky, které brutálně zasahovaly proti technařům na loňské open air party CzechTek 2005 v Mýnci u Tachova. Brázdovým podřízeným byl té době Jaromír Kníže, ředitel Okresního ředitelství PČR v Tachově. Vladislav Husák v té době zastával funkci náměstka pro uniformovanou policii, tedy nejvyššího velitele pořádkových jednotek. Byl Brázdovým nadřízeným. Husák v minulosti velel obraně Kongresového centra při zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze v roce 2000.

Volby, alespoň v policii, dopadly tak, jak měly...

zdroj: blisty.cz červenec 2006

Miroslav Platil: Sparťan? Ne! Jsem profesionál!

V úterý 1. června 2010 byl Miroslav Platil jmenován generálním ředitelem Slavie Praha. Je známo, že působil v řadách policie, poté na fotbalovém svazu jako bezpečnostní ředitel a říká se o něm, že byl příznivcem Sparty. První krok, který ve funkci udělal, byla úprava cen permanentních vstupenek na loňskou úroveň.
Spekulovalo se o vašem blízkém vztahu s někdejším šéfem Sparty Petrem Machem...
„To vyplynulo z mé tehdejší profese. Naše velice krátké kontakty neměly žádnou vazbu s fotbalem. Souviselo to s mou prací.“
S čím přicházíte do Slavie?
„Především s tím, že je stále na čem stavět. Slavia má stále obrovský potenciál. Sice se naše renomé pokazilo, ale o to víc musíme pracovat na tom, abychom dokázali, že Slavia je plně funkčním klubem na nejvyšší úrovni.“
Věříte, že to zvládnete?
„Ano, věřím si. Mám zkušenosti s řízením firmy. Mám zkušenosti z fotbalu, zejména z působení na svazu. Věřím, že to společně s trenéry, realizačním týmem, hráči, zaměstnanci klubu a zejména s fanoušky dokážeme.“

Kdo je Miroslav Platil

Narodil se 5. prosince 1950 v Praze.
V letech 1990 až 2005 pracoval jako ekonomický náměstek pražského ředitelství Policie ČR.
Od roku 2005 dosud působil jako bezpečnostní ředitel Českomoravského fotbalového svazu.
Je i členem odborné komise, která se zabývá problematikou bezpečnosti na stadionech.
Jako prezident působil v PSK Union Praha.

zdroj: efotbal.cz


TOPlist